Nye regler – Leasingaftaler sidestilles med investeringer

by Øystein Madsen | 20-03-2016 14:58:24

Nye IFRS-regler fra 2016 betyder, at leasingaftaler skal sidestilles med investeringer. Det betyder, at fremtidige betalingsforpligtelser skal opføres som gæld og værdien som aktiv.

Leasingaftalerne giver virksomheden den samme ret til at anvende aktiver som en investering, men uden at skulle skaffe kapital til investeringer.

«At kunne lease i stedet for at investere, har været vejen ind på markedet for både små og store virksomheder. For eksempel, leases fly ofte af Norwegian. Kendskab til IFRS er ikke vores kernekompetence i House of Control. Men vores løsninger gør mere end halvdelen af arbejdet for virksomheder, der ønsker at rapportere i overensstemmelse med hvad der ser ud til at blive den gældende IFRS-standard.»

Lasse Sten, grundlægger og administrerende direktør i House of Control

Leasingaftalen giver de samme fremtidige forpligtelser og omkostninger som et banklån, uden at man ejer aktivet eller har lånt penge til at erhverve det. Mange vil derfor sige, at det er på tide, at IFRS kræver, at virksomhedernes balance afspejler, at en leasingaftale giver definerede rettigheder og forpligtelser i mange år fremover – for noget, der i praksis er et aktiv. Dette er en regelændring, der vil påvirke børsnoterede selskaber og andre store virksomheder, der har valgt at rapportere efter IFRS.

Additional Reading