Omfattende implementering: Ingen tid at miste med IFRS 16

by Thea Klepp | 20-01-2018 13:26:50

Med IFRS 16 skal CFO i praksis have fuld kontrol over alle selskabets lejeaftaler. Tiden er ved at løbe fra selskaber, som ikke er godt i gang med forberedelserne til IFRS 16 – den nye regnskabsstandard for lejeaftaler. Indføringen skaber i de fleste tilfælde betydelige forretningsmæssige, praktiske og teoretiske udfordringer for CFO’en og medarbejderne.

Når lejeaftalerne havner i balancen, og behandlingen i resultatregnskabet ændres, vil vigtige økonomiske nøgletal som EBITDA, EPS og nettogæld ændre sig.  Dette vil potentielt kunne påvirke lånevilkår i banken, interne bonusordninger, opkøbsbeslutninger og sågar evnen til at betale udbytte.IFRS 16

Praktisk løsning til IFRS 16 rapportering

I House of Control er vi mest optaget af den praktiske gennemføring for de pågældende selskaber. Gennem vores eget netværk af kunder, revisorer, regnskabsførere og andre har vi gjort følgende observationer:

  • De færreste selskaber har centrale, effektive og præcise systemer og processer på plads for at tilfredsstille de nye krav.
  • Det er en stor praktisk udfordring at indsamle data om eksisterende lejeaftaler. Det bliver ofte manuelt, tidskrævende og meget lidt træfsikkert, ikke mindst fordi lejeaftalerne befinder sig “rundt omkring” i selskabet.
  • De fleste lejeaftaler bliver bogført baseret på faktura fra leverandøren, og der findes sjældent et godt system til at registrere fremtidige forpligtelser og andre centrale data knyttet til aftalerne.
  • Mange af ERP-systemleverandørene har været længe om at tilbyde moduler, som kan håndtere den nye standard på en hensigtsmæssig måde.
  • Derfor kæmper landets økonomiafdelinger med estimater og vurderinger af eksisterende lejeaftaler.

Som svar til disse bekymringer har vi en god nyhed: House of Control har lanceret et nyt modul til IFRS 16. Modulet kan bruges uafhængigt af selskabets ERP-/regnskabssystem. Det dækker alle relevante forhold, som for eksempel overgangsregler, notekrav, beregninger af brugsret, lejeforpligtelse og lejebetalinger.

Dette modul giver CFO’en fuld kontrol over selskabets samlede lejeforpligtelser, hvilket igen giver CFO’en effektive og præcise rapporter til brug i arbejdet med at opfylde IFRS 16-kravene.

Vil du vide mere om den nye løsning? Book en demo her! 

Additional Reading