Købe eller lease udstyr? Dette skal du overveje!

by Hans-Erik Wærsted | 14-01-2020 10:56:01

Hvordan ser «total cost of ownership» egentlig ud, hvis du vælger at lease i stedet for at købe? Det mest fordelagtige valg afhænger af virksomheden, der spørger. Dette skal du overveje, før du bestemmer dig.

Det er dyrt at købe udstyr «up front», og det er krævende at holde vedlige. Når du investerer i en maskine, er det tit kun et spørgsmål om tid, før der lanceres en ny version, der gør din forældet eller mindre værd. Gælder dette også for din virksomhed?

Eller er det sådan, at du præcis ved, hvordan udstyret skal bruges de kommende år? Har du betryggende likviditet og ikke de store planer om vækst? Er det ofte sådan, at udstyret skal tilpasses eller ændres?

Dine svar på disse spørgsmål er med til at definere, om leasing eller køb er det mest fornuftige for dit firma. Vi har gennemgået, hvilke faktorer der skal vejes op mod hinanden, samt de forskellige fordele og ulemper ved køb og leasing.

Køb vs. leasing
Mens mange virksomheder kan drage fordel af leasing af udstyr, er et direkte køb mere omkostningseffektivt i andre tilfælde. Når du sammenligner køb og leasing, skal du vurdere disse faktorer:

● Købesum
● Beløbet, der skal finansieres
● Årlig afskrivning
● Skat og inflationsrater
● Månedlige lejeomkostninger
● Brug af udstyr
● Ejerskab og vedligeholdelsesomkostninger

LÆS OGSÅ: Her er kriterierne for at balanceføre leasingaftaler

Fordele ved leasing
En leasingaftale er ideel til udstyr som rutinemæssigt skal opgraderes som fx mobiltelefoner og bærbare pc’er. Med leasing køber du dig friheden til lettere at anskaffe dig det nyeste udstyr. Navnlig vækstvirksomheder vil have gavn af en lav og forudsigelig månedlig leasingomkostning frem for at købe.

Hvis du har brug for at opgradere til mere avanceret udstyr for at håndtere en større arbejdsvolumen, kan du lettere gøre det med en leasingaftale – uden at skulle sælge eksisterende maskiner og købe nye.

Til kortvarig brug er leasing næsten altid det mest omkostningseffektive valg. Tag også hensyn til vækst: Hvis virksomheden vokser hurtigt og udvikler sig, kan en leasingaftale være et bedre alternativ end at købe.

Mange leasingaftaler inkluderer serviceaftaler og andre tillægstjenester, som giver tryghed for virksomheden og reducerer behovet for egne teknikere.

Ulemper ved leasing
Intet er gratis. Leasing vil i langt de fleste tilfælde medføre en højere renteomkostning for at få adgang til udstyret. Nogle gange kan leasing være dyrere end direkte køb af udstyret, særligt i de tilfælde, hvor du alligevel ender med at købe udstyret ved leasingperiodens udløb.

Mens nogle sætter pris på, at det leasede udstyr bliver løbende vedligeholdt af andre – og derfor kræver færre interne medarbejdere – kan obligatorisk service også blive unødvendigt dyrt over tid. Dette kan være en skjult omkostning, der med tiden vil være synlig i regnskaberne.

Fordele ved at købe
Hvis du bruger udstyret i tre år eller mere, kan køb finansieret med banklån være mere fordelagtig end en leasingaftale. Når du ejer virksomhedens produktionsudstyr, kan du når som helst tilpasse det, så det passer præcist til dine behov. Det er ikke altid tilfældet med en leasingkontrakt.

Ved køb kan du også løse problemer hurtigere, fordi du ikke skal have godkendelse fra leasingselskabet til planlægning af en reparation eller bestilling af reservedele. Derudover kan du frit sælge udstyret, når du ikke længere har brug for det.

Ulemper ved at købe
Den største ulempe handler om forældelse: Har du købt noget, løber du en større risiko, når udstyret bliver forældet. Ud over selve købesummen kan omkostningerne til at vedligeholde og reparere maskiner være en økonomisk belastning for mange virksomheder – navnlig i en vækstfase.

Additional Reading