Kjøpe eller lease utstyr? Dette bør du tenke på!

by House of Control | Jan 13, 2020 3:02:27 PM

Hvordan ser egentlig «total cost of ownership» ut om dere velger å lease i stedet for å kjøpe? Hva som er gunstigst kommer an på bedriften som spør. Dette bør du tenke på før du bestemmer deg.

Det er dyrt å kjøpe utstyr «up front», og det er krevende å vedlikeholde. Straks du investerer i en maskin, er det bare et spørsmål om tid før en ny versjon kommer ut – og gjør din foreldet eller underordnet. Er dette virkeligheten i din virksomhet?

Eller er slik at dere vet hvordan utstyret skal brukes de neste årene? Har dere betryggende likviditet og ikke store planer om vekst? Er det ofte slik at utstyret må tilpasses og endres på?

Hva dere svarer på spørsmålene over, definerer gjerne om leasing eller kjøp er mest fornuftig for din bedrift. Vi har gått gjennom hvilke hensyn som bør veies mot hverandre, samt fordeler og ulemper med både leasing og kjøp.

Innkjøp vs. leasing
Mens mange bedrifter drar fordel av leasing av utstyr, er et direkte kjøp mer kostnadseffektivt i noen tilfeller. Når du sammenligner kjøp og leasing, bør du vurdere disse faktorene:

● Kjøpesum
● Beløpet som skal finansieres
● Årlig avskrivning
● Skatt og inflasjonsrater
● Månedlige leiekostnader
● Bruk av utstyr
● Eierskap og vedlikeholdskostnader

LES OGSÅ: Her er kriteriene for å balanseføre leasingavtaler

Fordeler med leasing
En leasingavtale er ideell for utstyr som rutinemessig trenger oppgradering, for eksempel mobiltelefoner og laptoper. Med leasing kjøper du deg friheten til enklere å skaffe deg det nyeste utstyret. Særlig for vekstbedrifter vil en lav og forutsigbar månedlig leasingkostnad være å foretrekke foran et kjøp.

Hvis du trenger å oppgradere til mer avansert utstyr for å håndtere et større arbeidsvolum, kan du enklere gjøre dette i en leasingavtale – uten å måtte selge eksisterende maskiner og kjøpe nytt.

For kortvarig bruk er leasing nesten alltid det mest kostnadseffektive. Ta også hensyn til vekst: Dersom selskapet raskt vokser og utvikler seg, kan en leasingavtale være et bedre alternativ enn å kjøpe.

Mange leasingavtaler inkluderer serviceavtaler og andre tilleggstjenester, som gir trygghet for bedriften og reduserer behovet for egne teknikere.

Ulemper med leasing
Ingenting er gratis. Leasing vil i de aller fleste tilfeller innebære en høyere rentekostnad for å få tilgang til utstyret. Noen ganger kan leasing være dyrere enn hvis du skulle kjøpe utstyret direkte, særlig i tilfeller hvor du likevel ender med å kjøpe utstyret når leietiden utløper.

Mens noen setter pris på at utstyr som leases blir jevnlig vedlikeholdt av andre – og slik krever færre internt ansatte – kan påtvungen service også bli unødvendig dyr over tid. Dette kan være en skjult kostnad som etter hvert blir godt synlig i regnskapet.

Fordeler med å kjøpe
Hvis du bruker utstyret i tre år eller mer, kan kjøp finansiert med banklån være mer fordelaktig enn en leieavtale. Når dere eier bedriftens produksjonsutstyr, kan du når som helst tilpasse det slik at det passer akkurat dine behov. Dette er ikke alltid tilfelle med en leasingkontrakt.

Ved kjøp kan du også løse problemer raskere, fordi du ikke trenger å få godkjenning fra leasingselskapet for å planlegge en reparasjon eller bestille en erstatningsdel. I tillegg kan du få selge utstyr når du ikke lenger har behov for det.

Ulemper med å kjøpe
Den største ulempen handler om foreldelse: Dersom du har kjøpt noe, løper du en større risiko når utstyret blir utdatert. Kostnadene for å vedlikeholde og reparere maskiner, i tillegg til en betydelig kjøpesum, kan være en økonomisk belastning for mange virksomheter – særlig i en vekstfase.

LES OGSÅ: Dette er vår løsning for finansiell leasing

Subscribe Now

Additional Reading